Ημερίδα

Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων

1η Διεθνής Ημερίδα «Σύγκριση Γλωσσών και Τυπολογία: η Γερμανική και οι Γλώσσες της Μεσογείου»

Το Ερευνητικό Δίκτυο „Deutsch-Mittelmeerisches Netzwerk Sprachwissenschaft” (Βραβείο του Ιδρύματος Alexander von Humboldt 2017 για Καινοτόμες Διαδικτυακές Πρωτοβουλίες που απονεμήθηκε στην Αθηνά Σιούπη, 2017 Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives), με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Alexander von Humboldt, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Research Unit on (Experimental) Syntax and Heritage Languages του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου (βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz Preis 2014 που απονεμήθηκε στην Άρτεμη Αλεξιάδου) και το Center "Language, Variation, and Migration" του Πανεπιστημίου Potsdam,  διοργανώνουν την 1η Διεθνή Ημερίδα με θέμα: «Σύγκριση Γλωσσών και Τυπολογία: η Γερμανική και οι Γλώσσες της Μεσογείου»

Η ημερίδα εστιάζει σε μελέτες που διερευνούν ζητήματα Σύγκρισης Γλωσσών και Τυπολογίας της Γερμανικής και/ή των Γλωσσών της Μεσογείου, ανάμεσα στις διαφορετικές θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις.  Στόχος της ημερίδας είναι η επαφή ερευνητών που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στη συστηματική και σε βάθος περιγραφή τόσο θεωρητικών ζητημάτων όσο και ζητημάτων εφαρμογών συγκριτικών και τυπολογικών μελετών στη Μορφολογία, τη Σύνταξη, τη Σημασιολογία, την Πραγματολογία, τη Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων, την Ιστορική Γλωσσολογία, τη Γλωσσική Ποικιλία και την Κατάκτηση της Γερμανικής και/ή άλλων Γλωσσών της Μεσογείου.
Ενδεικτικά, τα θεματικά πεδία της ημερίδας είναι:

  • ΟΦς (άναρθρες ονοματικές φράσεις, μη μετρήσιμα ουσιαστικά, σύστοιχα αντικείμενα)
  • Η θέση του ρήματος στη Γερμανική και η σειρά των όρων
  • Φρασεολογισμοί
  • Ρήματα ψυχικού πάθους
  • Χώρος και Χρόνος

Προσκεκλημένοι ομιλητές/ομιλήτριες:

Artemis Alexiadou (Humboldt-Universität zu Berlin & Leibniz-Zentrum Allgemeine Sprachwissenschaft) (κεντρική ομιλία)
Irene Doval (Universidad de Santiago de Compostela)
Laurent Gautier (Université de Bourgogne)
Thanasis Georgakopoulos (National Research University, HSE, Moscow)
Roland Hinterhölzl (Università Ca Foscari)
Barbara Lübke (Universidad de Santiago de Compostela)
Antonio Machicao y Priemer (Humboldt-Universität zu Berlin)
Elisabeth Verhoeven (Humboldt-Universität zu Berlin)
Hélène Vinckel-Roisin (Sorbonne Université)
Heike Wiese (Universität Potsdam) (κεντρική ομιλία)

Προβλέπεται μία ενότητα με αναρτημένες ανακοινώσεις (posters).  Καλούνται οι νέοι ερευνητές (Α’ και Β’ Κύκλου Μεταπτυχιακών Σπουδών) καθώς και οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές που εστιάζουν την έρευνά τους όχι μόνο στις θεματικές της ημερίδας αλλά και σε οποιοδήποτε πεδίο της Σύγκρισης Γλωσσών και/ή της Τυπολογίας της Γερμανικής και/ή των γλωσσών της Μεσογείου να υποβάλουν περίληψη.

Οι συγγραφείς έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν με μία μόνο αναρτημένη ανακοίνωση (ατομική ή ομαδική). Οι αναρτημένες ανακοινώσεις θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές A0 (84 x 120 εκ. περίπου).

Γλώσσες της ημερίδας είναι η Γερμανική και η Αγγλική.

Οι περιλήψεις θα πρέπει να αποσταλούν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προδιαγραφές υποβολής περίληψης

Η περίληψη θα πρέπει να αποσταλεί ανώνυμη σε μορφή pdf έως τις 22 Απριλίου 2018  την 1η Μαΐου 2018 και να πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές:

έκταση: 500 λέξεις (εκτός της βιβλιογραφίας, πινάκων και παραδειγμάτων)
γραμματοσειρά: Times New Roman 12pt
διάστημα: μονό
περιθώρια: όλα 2,54 εκ.
για το ανώνυμο αρχείο: τίτλος (κεντραρισμένος)

Στο κείμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος παρακαλούνται οι συγγραφείς να δηλώσουν όνομα, φορέα εργασίας και ιδιότητα.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ωστόσο είναι απαραίτητη η ενημέρωση για την παρακολούθηση των εργασιών της ημερίδας στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημαντικές ημερομηνίες

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 22. Απριλίου 2018  1. Mαΐου 2018 (στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Ενημέρωση σχετικά με την αποδοχή της περίληψης: 20 Μαΐου 2018

Ημερομηνία ημερίδας: 12 Οκτωβρίου 2018

Θα ακολουθήσει το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο “German and the Mediterranean Network for Linguistics” που θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας, Ποσείδι, ΑΠΘ (Χαλκιδική) από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2019 με παρόμοιες θεματικές με αυτές της ημερίδας.

Επικοινωνία: Αθηνά Σιούπη

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέλη οργανωτικής επιτροπής:

Elisabeth Backes (HU Berlin)
Daniil Bondarenko (HU Berlin)
Onur Özsoy (HU Berlin)

 

                       

© Athina Sioupi 2017 Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τομέας Γλωσσολογίας και Διδακτικής
GR 541 24

Καθ. Αθηνά Σιούπη
Tηλ.: (++30) 2310 99 7559
Φαξ: (++30) 2310 99 7542

Back to Top